Entradas

Mostrando entradas de septiembre, 2014

Els DISSENYS MÉS INTRESSANTS D'AMPOLLES DE VI

Imagen
La majoria de les persones fixenmolt en les etiquetes i presentacions de les ampolles de vi i cava. Els noms, etiquetes i la pròpia ampolla són per si mateixos important elements comunicatius que poden cridar l’atenció del públic per una banda a la vegada que transmeten la identitat del propi vi i els valors del celler.


El Xitxarel•lo (Celler: Martí Serdà) (Disseny: Albert Virgili)
Una marca i disseny divertit i gamberro a parts iguals fan d’aquesta ampolla estampada una oda als renecs del català. Com ells diuen és un vi “insultanment deliciòs” i com ja imaginareu pel joc de paraules del nom és un 100% xarel•lo



Altavins (Celler: Altavins) (Disseny: Sr. Estudi)
Interessant el procés de creació de la tipografia de les etiquestes dels vins d’aquest celler fet amb terra procedent de les pròpies vinyes. Or en els premis de disseny Laus 2013.


Vi novell 2013 (Celler: Masroig) (Disseny: Atipus)
Cada any el Celler Masroig ens sorprenen amb un disseny diferent i popular pel seu vi de l’any. Aquest an…

PARAULES I VI

Imagen
“Tota llengua és un temple en el qual està tancada l’ànima del que la parla”  (Oliver Wendell, 1809-1894) (Poeta, metge, professor i autor nascut als EEUU.)

 Queeee.....per què he triat aquest tema? Doncs suposo pel mateix motiu que el dia que vaig llegir la frase que encapçala el blog....i em va cridar l’atenció.
Aquesta frase em va portar al passat:a una escola de principis dels 70 on un mestre voluntariós, d’amagat, ens ensenyava a escriure la llengua que parlàvem però que no podíem estudiar. O també a la incomprensió/tristesa de l’àvia perquè durant uns anys la seva cançó preferida havia estat prohibida. 
Suposo que el fet que la meva generació visqués aquestes circumstàncies m’ha portat a la creença que un idioma és molt més que uns sons, una gramàtica o una ortografia; i com bé diu el poeta Wendell, és l’ànima del poble que el parla.
I per aquest motiu la tradició oral popular catalana és plena d’exemples relacionats en el món del vi (tan lligat a la cultura i a “l’ànima” del nostre p…

VI DE MISSA

Imagen
Moltes vegades m’he fet una sèrie de preguntes, que ara intentaré desvetllar, sobre el vi que s’utilitza a missa.
Quin vi es beu a missa? La condició essencial per a la denominació "vi de missa"es que ha de ser absolutament "natural, a partir del raïm". Els graus d'alcohol no tenen importància, per aquest motiu el vi de missa varia en general entre els 11 i els 15 graus. Els sacerdots víctimes de l'alcoholisme han estat autoritzats pel Vaticà a beure vi sense alcohol. 
Com s’elabora? El most de raïm inicia una lenta fermentació fins a aconseguir el punt òptim de sucres, moment en el qual s'afegeix alcohol per aturar la fermentació i deixar el vi de missa amb una quantitat de sucre natural residual que li confereix aquest to particular de vi semi-dolç amb color or brillant i un paladar ric amb sabors de raïm fresc.
Què va originar la tradició? La utilització del vi en l'eucaristia s'origina en el relat de l'Últim Sopar fet en els evangelis, on s…