TORNAR ALS ORIGENS DEL CULTIU I FERMENTACIÓ DEL VIDavant del canvi climàtic que esta patint el nostre planeta, la vinya i el seu procés s'està veient afectat i cal cercar noves zones de cultiu i vinificació on  s'alteri el menys possible per obtenir uns vins d'alta qualitat. Amb aquesta filosofia neix "Castell d'Encús" una aposta de futur de l'enòleg Raül Bobet l'any 2001.
El celler Castell d'Encús és caracteritza per la combinació de la recuperació de tècniques antigues i tradicionals, datades de l'edat mitjana, amb la tecnologia més moderna i avançada.
Pel que fa al respecte del medi ambient no empren cap herbicida, insecticida, ni fungicida, a excepció dels permesos en l’agricultura orgànica. El celler ha estat el primer en utilitzar en tots els seus processos la transferència calor fred de l’energia geotèrmica en un esforç per minvar la despesa energètica i per tant l’ impacte mediambiental.
A la finca hi han plantades 23 hectàrees en alta densitat de varietats tals com el Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon i Albarinyo.
Estan situades entre els 850-1000 metres d'alçada a la comarca del Pallars Jussà, situada al prepirineu català dins de la D.O. Costers del Segre. En una àrea de bona exposició solar i vorejada per una important massa boscosa i de terrenys calcaris de baix contingut de matèria orgànica, que junt amb la climatologia continental i amb un alt contrast tèrmic entre el dia i la nit, fa que es puguin obtenir uns vins de molt alta qualitat.
El celler compta amb 8 cups de fermentació de raïm picats a la pedra pels monjos hospitalers al segle XII. Els cups mesuren igual d'amplada que d'alçada i aquest fet permet treballar molt bé al seu interior i veure la totalitat del raïm i com evoluciona. Les capacitats del cups oscil.len entre les 2 tones i les 9 tones.

Per remenar el raïm dintre del cubs han disenyat una eina troncocònica que facilita la feina.
En aquests cups s'elabora una tercera part de la producció de la majoria de les varietats.
La fermentació en aquests cups de pedra aporta maneres de treballar diferents a de la dels cellers tradicionals. Els controls de temperatura no es poden fer i per tant la fermentació és més lenta, però dota als seus vins d'uns matisos únics i diferents. Els cups asseguren uns llevats naturals aportant qualitat al producte.
Raül Bobet ha agafat els coneixements i maneres de fer dels monjos i hi ha afegit els seus coneixements actuals. Els vins que han fermentat al cups són alguna cosas més que vins i incorporen components històrics, culturals, territorials i un rastre de la manera de fer dels monjos medievals.
Xavier Casado

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PROMOCIÓ VIJAZZ

PROCÉS DE L'ELABORACIO DEL VI