VI DE MISSAMoltes vegades m’he fet una sèrie de preguntes, que ara intentaré desvetllar, sobre el vi que s’utilitza a missa.

Quin vi es beu a missa? La condició essencial per a la denominació "vi de missa"es que ha de ser absolutament "natural, a partir del raïm". Els graus d'alcohol no tenen importància, per aquest motiu el vi de missa varia en general entre els 11 i els 15 graus. Els sacerdots víctimes de l'alcoholisme han estat autoritzats pel Vaticà a beure vi sense alcohol. 

Com s’elabora? El most de raïm inicia una lenta fermentació fins a aconseguir el punt òptim de sucres, moment en el qual s'afegeix alcohol per aturar la fermentació i deixar el vi de missa amb una quantitat de sucre natural residual que li confereix aquest to particular de vi semi-dolç amb color or brillant i un paladar ric amb sabors de raïm fresc.

Què va originar la tradició? La utilització del vi en l'eucaristia s'origina en el relat de l'Últim Sopar fet en els evangelis, on s'explica que Jesús de Natzaret va compartir pa i vi amb els seus deixebles i va ordenar als seus seguidors "feu això en memòria meva". 

Quant es consumeix a nivell mundial? En absència d'estadístiques oficials, el principal productor d’Itàlia, Roberto Bava calcula que el consum mitjà de vi per part d'un sacerdot a missa és de 32 mil·lilitres. Multiplicant aquesta xifra pel nombre de cardenals, bisbes i sacerdots que celebren almenys una missa al dia (uns 410.000 al món) s'obté la xifra de 14.350 litres de vi de missa al dia, és a dir 5.237.750 litres a l'any. 

Ara bé, el consum real és molt més gran, ja que aquestes xifres no tenen en compte el consum indirecte del vi de missa, el que els capellans beuen a la taula, així com els glops beguts per tercers, la qual cosa dobla la xifra

Fina Rimbau

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PROMOCIÓ VIJAZZ

PROCÉS DE L'ELABORACIO DEL VI