Entradas

Mostrando entradas de septiembre, 2012

PROCÉS DE L'ELABORACIO DEL VI

Imagen
Per a l’elaboració del vi, primer s’ha de collir el raïm quan està madur. L’època de collita és cap a l’agost fins quasi a finals de septembre. S’anomena la verema. Desprès de collir el raïm hi ha la fase de premsatge, que pot ésser de dues formes:
-De forma manual. (trepitjant al raïm amb els peus) -Utilitzant una maquina desrapadora, que separa la rapa.


Amb això s’obté el most, que després es convertirà en vi.
Per convertir-se amb vi, després de haver realitzat el most, passa per un procés anomenat fermentació. La fermentació, que primerament és lenta, després és tumulosa i finalment torna a ésser lenta, té una durada que oscil.la entre uns quants dies i algunes semanes.
La següent fase és l’envelliment. Que consisteix en un conjunt d’oxidacions, reduccions i esterificacions que completen la maduració del vi nou, jove o de l’any, i té una durada que varia des de tres mesos fins a més de cinc anys.
La última fase ja per a la elaboració del vi serà l’embotellament. Que consisteix en posar j…

QUI DIU SI UN VI ÉS BO?

Imagen
Sembla ser que últimament tothom entén de vins. Sembla ser que tothom porta un enòleg dins seu, però, el que jo crec és que això és una moda i a la gent li agrada anara la moda. Cada vegada més apareixen “pseudo-enòlegs” que a l’hora de beure un vi analitzen la seva composició com si fossin un Parker casolà, triant el més car perquè pensen que serà el millor. Però, pot tenir un vi bàsic, amb un preu de 1,5€ per ampolla, un valor que no correspon a la seva qualitat, només perquè un expert ho diu?
Aquest és el curiós cas d’un senzill vi blanc de la D.O Valdeorras (Ourense) anomenat Rua. Un vi gallec elaborat amb la varietat “Palomino” que va participar al tast de vins que organitza cada any el gurú del vi Robert Parker. La llista elaborada pel crític nord-americà és una de les més importants del món. Pot elevar qualsevol vi a la categoria dels millors simplement atorgant-los una puntuació superior a 90 punts (d’un màxim de 100).


La sorpresa va arribar quan a l’hora de conèixer les puntuac…

LA VITERÀPIA

Imagen
Alguna vegada us han fet un massatge amb pell de raïm o us heu banyat amb vi? Doncs els tractaments de viteràpia ens ofereixen la possibilitat de provar-ho.
Consisteixen en fer servir productes que continguin derivats de les fulles i del fruit de la vinya (raïm negre) per aprofitar els seus beneficis.
Encara que sembli una cosa nova que està de moda, la viteràpia es remunta a l’època del rei francès Lluís XVI, en la qual ja feien servir el raïm per preparar mascaretes facials. No és fins els anys 90 quant a França obre les portes el primer SPA especialitzat.
Actualment ja hi ha diversos centres, repartits per tot Catalunya on ofereixen aquest tipus de tractaments. Els professionals que s’hi dediquen, asseguren que els tractaments corporals amb vi, a més dels beneficis de la pell, afavoreixen també la circulació sanguínia, ajuden a combatre la fatiga i produeixen un gratificant estat de relaxació i benestar.
El raïm té una composició molt extensa i complexa ja que conté quantitats variabl…

L'ENOTURISME

Imagen
Avui en dia, L’Enoturisme és un tipus de turismecentrat a potenciar i gestionar la riquesa vitivinícola d’una determinada zona. Aquest turisme és una forma d’innovar. Una aposta de futur que permet mostrar la qualitat dels productes en el seu origen. De fer participar a tots el que l’escullen, d’unmón on es pugui conèixer de primera mà i apreciar les característiques particulars d’aquest o aquell altre vi, estan en convivència amb les seves arrels.
És una de les millors formules de donar à conèixer la cultura del vi i alhora dels llocs on aquest es produeix.Facilita que el mon del vi sigui cada dia una mica més valorat, potenciant el producte propi d’una zona o d’una bodega, i que pas a pases posi en un primer pla, tot l’esforç i la dedicació per part de les diferents persones que intervenen en la seva elaboració , des del pagès que conrea les vinyes fins a l’enòleg que el configura.

L’Enoturisme ofereix a tots als que mostren interès pel món del vi, la possibilitat de tastar els vins …

EN DEFENSA DEL VI BLANC

Imagen
Els entesos en el món del vi parlen principalment de vins negres. Certament, el vi negre és un producte excel·lent que requereix molta més cura en la seva elaboració que no pas un vi blanc. I no només això, sinó que el vi negre té un compost que el vi blanc no té i que és el que el fa interessant per als experts: els tanins.
Podríem dir que els tanins són els signes de distinció del vi negre. Explicar què són requeriria una explicació química que desconec però el que fan és que el vi adquireixi l’astringència, és dir, la sensació de sec, raspós i lleugerament amargant que deixa a la boca. A més a més, són beneficiosos pel sistema cardiovascular, és a dir, fan que el consum moderat de vi sigui saludable.
Fins no fa gaire, encara que sóc de Vilafranca de tota la vida, em pensava que el vi blanc es feia amb raïm blanc a partir de varietats com el macabeu, el parellada, etc. i que el vi negre es feia amb raïm negre, és a dir, amb merlot, ull de llebre, etc.. La meva sorpresa va ser saber qu…