viernes, 22 de junio de 2012


EL CONREU DE LES VINYES EN FORMAT SALVADOR DALÍ

Si en Salvador Dalí, aixequés el cap (sense tenir en compte que era de L’ Empordà) i mirés la metamorfosis que ha sofert el paisatge del Penedès en un curt període de temps (8-15 anys), i partint de que les  nostres vinyes  sobrevivíssin a la fil·loxera, fóra d’un autèntic delirí, que ni ell , podria plasmar-ho en un quadre ; el menys és el que jo crec.

És tanta la transformació: Abans teníem uns ceps amples de fulles enormes i grans vergues  acompanyats d’ uns marges rocosos, al mig de la vinya la seva barraca i al costat la seva figuera. També hi vèiem pous i dipòsits  de reserva d’ aigua i algun arbre fruiter, tot una barreja..i què ens  queda de tot això?...crec que bastant poc.

Avui tenim unes vinyes planes, arrenglerades, emparrades, on tot ha estat calculat, com per obre d’ arquitecte: podem trobar formes rectes on el tractor pot passar com si estès en una autèntica autopista. I la decoració que s’ adjunta: zones de polígons i naus Industrials, equatubs de Gas natural enterrats, creuaments de vies de tren com L’AVE, i per acabar, els eixos de les noves carreteres. En començar tot semblava lleig i estrany i ara ens hi hem acostumat, fins i tot ens agrada veure-les  així i més en èpoques de primavera i estiu on els colors frescos  i airosos del clima mediterrani destaquen .

Però cal dir que el canvi climàtic també ens afecta i davant dels avanços  ecològics de la indústria i el comerç de la zona, que no permeten sobrepassar els límits de CO2 s’han aportat nous recursos mediambientals per no afectar els nostres productes estrella, com són els nostres vins i caves, aviram autòcton, préssecs de vinya, etc..són espectaculars.

També cal destacar les masies tradicionals catalanes, moltes de les quals per poder-se sostenir, han hagut de passar ( com a la indústria) a les noves tecnologies i a les xarxes socials. Algunes han pugnat per l’enoturisme, i ara podem veure en mig dels vinyes o al costat d’aquestes cases pairals  on abans hi havien grans basses per regar,unes grans piscines, on la mescla: mar, vinya i muntanya, és un autèntic luxe i confort. Tanmateix segons aquesta regla de tres el més provable és que aviat veurem helicòpters o aeroplans al costat del tractor i el cotxe?!!!!!!!!..............tot és possible, perquè no?

Mentre respectem el mediambient i siguem justos amb la natura, avançarem i aquest ens portarà riquesa i treball, que en aquest moment tanta falta ens fa.

MERCÈ BOQUERA

miércoles, 13 de junio de 2012


CURIOSITATS: EL VI GALÀCTIC


“Meteorito”, un Cabernet Sauvignon, és la creació de Ian Hutcheon, nascut al Regne Unit. La idea de Ian va ser barrejar les seves dues grans passions: l’astronomia i el món del vi.

Va aconseguir que un coleccionista d’Estats Units li donés un meteorit, de la seva colecció privada, format fa uns 4.500 milions d’anys.
La roca de 3 pulgades (7’62 centímetres), es diu que va caure fa 6.000 anys al desert d’ Atacama, al nord de Chile.


El procés per fer aquest vi no va ser tan complicat. Tot va començar amb la collita de raïm per al Cabernet Sauvignon de la vinya Tremonte Hutcheon a l’abril de 2010. El procés inicial de l’elaboració del vi era bastant bàsic, el fruit fermentava durant 25 dies.
El següent pas, i el més important en la creació de “Meteorito” va ser el de la fermentació “malolàctica” que va durar un any. Durant aquest pas, el vi reposa en una bóta de roure junt amb el meteorit durant 12 mesos.
Després d’acabar l’any, aquest vi impregnat de meteors es barreja amb un altre lot de Cabernet Saugvinon.

El resultat: un Cabernet Saugvinon galàctic.

Es ven a uns $5000 aproximadament, aveure si hos animeu a comprarlo... “jajajaja”!Gemma Casas

lunes, 11 de junio de 2012

REFLEXIONS DEL CURS


Un escrit al blog ? quin problema!

La veritat és que no hi estic gens avesada a escriure, i especialment a parlar d’un tema relacionat amb el vi. Un món que no el conec massa.

Personalment, sé el més bàsic, per haver nascut a Vilafranca, terra de vins i caves.

El que sí és cert, és que, en el curs del Sefed que estem acabant, sí que he après coses referents al món del vi i del cava, degut a la presentació d’empresa que vaig fer juntament amb altres companys i companyes a la fira d’empreses simulades. Vam presentar un tast de cava, on vam valorar la fase visual, la olfactiva i la gustativa,
és curiós com una simple copa de cava mig plena, ens pot donar tanta informació analitzant el color, les bombolles ... si es tracte d’un cava jove,  un gran reserva...

La veritat és que tot el procés que vàrem fer per a la presentació d’empresa des de l’inici fins a la fira a Barcelona va estar molt bé. Això sí, ens hi vam dedicar moltes hores!

Però, sabeu el que més voldria destacar del curs és la convivència que hem tingut.
Un grup de gent molt diversa en edat, creences, personalitat, formació... Hem  fet pinya tots plegats.
Hem anat tots a una, ens hem ajudat mútuament, fins i tot quan a nivell personal ho estàvem passant malament ens teníem cadascun de nosaltres fent-nos costat.

Això avui dia no té preu, el més normal és que cadascú miri per ell mateix, o no és cert que el veí del primer pis no coneix el del quart?

Tots acabarem el curs sabent més o menys, amb les butxaques plenes o no tan plenes d’informació, però del que sí marxarem tots ben plens és de la bona companyonia que
hem tingut.

Bona sort a tots i a totes.

M. Teresa Garcia