QUI DIU SI UN VI ÉS BO?Sembla ser que últimament tothom entén de vins. Sembla ser que tothom porta un enòleg dins seu, però, el que jo crec és que això és una moda i a la gent li agrada anar  a la moda. Cada vegada més apareixen “pseudo-enòlegs” que a l’hora de beure un vi analitzen la seva composició com si fossin un Parker casolà, triant el més car perquè pensen que serà el millor. Però, pot tenir un vi bàsic, amb un preu de 1,5€ per ampolla, un valor que no correspon a la seva qualitat, només perquè un expert ho diu?

Aquest és el curiós cas d’un senzill vi blanc de la D.O Valdeorras (Ourense) anomenat Rua. Un vi gallec elaborat amb la varietat “Palomino” que va participar al tast de vins que organitza cada any el gurú del vi Robert Parker. La llista elaborada pel crític nord-americà és una de les més importants del món. Pot elevar qualsevol vi a la categoria dels millors simplement atorgant-los una puntuació superior a 90 punts (d’un màxim de 100).La sorpresa va arribar quan a l’hora de conèixer les puntuacions, el Rua va rebre 90 punts, una de les més altes del 2010, i que segons altres crítics i entesos, no correspondria a la seva qualitat de veritat.

Dins d’aquest enrenou, moltes veus crítiques van començar a fer la seva feina dubtant de la paraula de Parker, fins i tot del propi vi. S’ha arribat a dir que Parker es va beure l’enteniment, o que va deixar en mans dels seus pupils la valoració del vi, o que li fan fer un gol monumental posant un vi més bo dins de l’ampolla del Rua. El que sí se sap amb seguretat és que amb tot aquest embolic els que millor ben parats han sortit són les bodegues que elaboren el Rua, que han vist augmentada la seva producció un 800%, tenint comandes que provenen, per exemple, dels Estats Units, Japó i Austràlia. Avui dia, segueix sent difícil trobar un Rua a qualsevol botiga de vins. Abans ho era per la seva distribució localitzada, només a les botigues properes al seu lloc d’origen, i ara, per la gran quantitat de comandes fetes sense tenir el vi fet. 

Sergio Madrid

*Si vols saber més sobre Robert Parker, prem el següent enllaç.


 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PROMOCIÓ VIJAZZ

PROCÉS DE L'ELABORACIO DEL VI