PROCÉS DE L'ELABORACIO DEL VIPer a l’elaboració del vi, primer s’ha de collir el raïm quan està madur. L’època de collita és cap a l’agost fins quasi a finals de septembre. S’anomena la verema. Desprès de collir el raïm hi ha la fase de premsatge, que pot ésser de dues formes:

-          De forma manual. (trepitjant al raïm amb els peus)
-          Utilitzant una maquina desrapadora, que separa la rapa.Amb això s’obté el most, que després es convertirà en vi.

Per convertir-se amb vi, després de haver realitzat el most, passa per un procés anomenat fermentació.
La fermentació, que primerament és lenta, després és tumulosa i finalment torna a ésser lenta, té una durada que oscil.la entre uns quants dies i algunes semanes.

La següent fase és l’envelliment. Que consisteix en un conjunt d’oxidacions, reduccions i esterificacions que completen la maduració del vi nou, jove o de l’any, i té una durada que varia des de tres mesos fins a més de cinc anys.

La última fase ja per a la elaboració del vi serà l’embotellament. Que consisteix en posar ja el vi en ampolles, etiquetar-les i ja deixar-les preparades per després ja efectuar-ne la venda.VI BLANC

El vi blanc és un tipus de vi obtingut per la fermentació de most sense pellofes ni llavors, elaborat a partir de varietats de raïm blanques (blanc de blancs) o de negres de polpa blanca (blanc de negres).
Si el most té més de 272 grams de sucre per litre, se n’obtindrà un vi dolç natural ( amb un mínim de 8 graus). Si en té menys de 5 i el dolç no es nota al paladar, llavors parlarem d’un blanc sec.
VI ROSAT

El vi rosat és el vi elaborat amb raïm negre o amb barreja de negre i blanc, vinificat en negre, amb un temps de maceració breu (per tal de que el most agafi color) i temperatura controlada per a què no perdi aromes. La temperatura de servei és al voltant de 8 graus.
El rosat ideal ha de reunir les bones qualitats dels blancs i dels negres, però no els inconvenients.
VI NEGRE

El vi negre és aquell procedent de mostos de raïm negre, Els pigments colorants que contenen les pallofes dels raïms, que suren sobre el most durant el procés de fermentació, aporten color, aroma i tanins als vins negres. La fermentació del vi negre dura de 8 a 12 dies a una temperatura de 26ºC a 29ºC.
És una mena de vi que combina molt bé amb els embotits, les carns i l’aviram. Els vins negres més forts són ideals per plats de caça (llebre, porc senglar, etc).


Mònica Poveda 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PROMOCIÓ VIJAZZ