EN DEFENSA DEL VI BLANC


Els entesos en el món del vi parlen principalment de vins negres. Certament, el vi negre és un producte excel·lent que requereix molta més cura en la seva elaboració que no pas un vi blanc. I no només això, sinó que el vi negre té un compost que el vi blanc no té i que és el que el fa interessant per als experts: els tanins.

Podríem dir que els tanins són els signes de distinció del vi negre. Explicar què són requeriria una explicació química que desconec però el que fan és que el vi adquireixi l’astringència, és dir, la sensació de sec, raspós i lleugerament amargant que deixa a la boca. A més a més, són beneficiosos pel sistema cardiovascular, és a dir, fan que el consum moderat de vi sigui saludable.

Fins no fa gaire, encara que sóc de Vilafranca de tota la vida, em pensava que el vi blanc es feia amb raïm blanc a partir de varietats com el macabeu, el parellada, etc. i que el vi negre es feia amb raïm negre, és a dir, amb merlot, ull de llebre, etc.. La meva sorpresa va ser saber que és possible fer vi blanc amb raïm negre. I un dels secrets està un altre cop en els tanins, o en la seva absència en aquest cas.

Ara sé que per fer vi negre cal triturar i deixar la pell i les pellofes del raïm junt amb el most, de manera que al fermentar, s’alliberen els colorants, els aromes i els tanins. El vi rosat seria llavors una mena de vi negre a mig fer. Però per fer vi blanc la pell i les pellofes es separen, de manera que és només el most el responsable de l’aroma i el color. Tanmateix, el vi blanc encara té una oportunitat d’adquirir tanins, o també podríem dir prestigi, si reposa en bóta de fusta, ja que aquesta també n’allibera. 

Però anem en compte! Si ens deixem endur per aquests arguments acabarem dient que el vi negre és més bo que el vi blanc perquè conté més tanins, però això no és cert. Com en tot en la vida la gràcia està en trobar l’equilibri. Un excés de tanins també pot fer el vi desagradable al paladar i deixar-nos la llengua com un esclop.

Jo sóc un gran defensor dels vins blancs perquè si m’agrada el vi i l’he après a apreciar és perquè vaig començar bevent vi blanc. És la millor alternativa al refresc nord-americà perquè qualsevol moment és bo per a una copeta. I això és així precisament per l’absència de tanins, pel seu pas suau per la boca. Un vi blanc jove pot ser molt agradable  i no cal maridar-lo amb res més que amb unes patates xips a l’hora del vermut. En definitiva, estic convençut que en moltes ocasions un vi novell sense pretensions és millor que un vi negre recomanat per algú que ens ha atabalat parlant de tanins.

Lluís Ocaña


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PROMOCIÓ VIJAZZ

PROCÉS DE L'ELABORACIO DEL VI