LA PLAGA DE LA FIL·LOXERA

Des de l’any 1981 cada  7 i 8 de setembre, es celebra la Festa de la Fil·loxera a Sant Sadurní d'Anoia, per commemorar el triomf dels pagesos sobre la plaga de la Fil·loxera que a partir del 1887 va arrasar les vinyes del Penedès. Mitjançant elements de la cultura popular catalana, gegants, capgrossos, bestiari de foc, i música  tradicional. 


I molt segur què us pregunteu, què és la fil·loxera? Pels que no ho sapigueu, us ho explicaré de forma senzilla. La fil·loxera és un petit insecte emparentat amb el pugó, originari d’Amèrica que fa de 0,5 a 1,5 mil·límetres de longitud. S’alimenta de la saba dels ceps. Ataca en massa les arrels i les fulles dels ceps xuclant-los la saba fins a matar-los. Viu en colònies molt nombroses i acaba amb la planta absorbint la seva saba. Es propaga molt ràpidament ja que un sol ou pot produir fins a vint milions de fil·loxeres. 


Des de 1987, centenari de la Fil·loxera i el Cava (es va començar a elaborar a l’any 1887, llavors se li deia Xampany), la imatge groga de la fil·loxera ha estat font d’inspiració de tota mena de productes, des de samarretes, mocadors, gorres, contes infantils, jocs, xocolatines, pastissos i fins i tot tangues. Es pot dir que qui no té una fil·loxera a casa seva és perquè no vol. L’any 1987 es va estrenar la sardana La Fil·loxera, l’any 1992 es va obrir la via d’escalada esportiva Fil·loxera Vastàtrix, a la paret de l’Aeri del massís de Montserrat per dos escaladors sadurninencs. 
Els sadurninencs ens vestim de groc, ho portem al cor!
Animeu-vos a participar-hi, esteu tots convidats!

http://www.youtube.com/watch?v=X2M8mi9tkqw

Magda Rosell Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PROMOCIÓ VIJAZZ

PROCÉS DE L'ELABORACIO DEL VI